Saradnje Srbije i Kine u oblasti energetike

Bez autora
May 13 2010

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić i potpredsednik Nacionalne uprave Kine za energiju Ćiao Džimen danas su u Pekingu potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji. Ovaj Memorandum predviđa unapređenje saradnje resornih ministarstava, državnih uprava i javnih preduzeća u oblasti energetike. Memorandum obuhvata i formiranje zajedničke radne grupe koja bi trebalo da se bavi svim operativnim pitanjima saradnje. Memorandum je opšteg karaktera i predviđa principe i načine organizacije i saradnje, a ne pojedinačne projekte. Ti projekti će biti dogovarani kroz neposrednu saradnju dva ministarstva i kompanija koje će ih realizovati. Sa predstavnicima Kine je postignut visok nivo saglasnosti o projektu Kostolac, koji se odnosi na izgradnju novog bloka i revitalizaciju te termoelektrane. Ostalo je da se radi na realizaciji kreditne podrške pod povoljnim uslovima, a finansijski deo projekta Kostolac trebalo bi da obave nadležne službe Vlade Kine i banke koje će to ispratiti.

Saradnje Srbije i Kine u oblasti energetikeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić i potpredsednik Nacionalne uprave Kine za energiju Ćiao Džimen danas su u Pekingu potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji.

Ovaj Memorandum predviđa unapređenje saradnje resornih ministarstava, državnih uprava i javnih preduzeća u oblasti energetike.

Memorandum obuhvata i formiranje zajedničke radne grupe koja bi trebalo da se bavi svim operativnim pitanjima saradnje.

Memorandum je opšteg karaktera i predviđa principe i načine organizacije i saradnje, a ne pojedinačne projekte. Ti projekti će biti dogovarani kroz neposrednu saradnju dva ministarstva i kompanija koje će ih realizovati.

Sa predstavnicima Kine je postignut visok nivo saglasnosti o projektu Kostolac, koji se odnosi na izgradnju novog bloka i revitalizaciju te termoelektrane. Ostalo je da se radi na realizaciji kreditne podrške pod povoljnim uslovima, a finansijski deo projekta Kostolac trebalo bi da obave nadležne službe Vlade Kine i banke koje će to ispratiti.

Do kraja juna bi trebalo da bude završen komercijalni ugovor kojim će biti utvrđeni finansijska podrška i karakterističan kreditni aranžman. Ugovor o revitalizaciji Kostolca i izgradnji novog bloka termoelektrane vredan je 1,25 milijardi dolara. Od toga bi Srbija trebalo da obezbedi 15 posto, a Kina 85 posto, i to kreditima banaka te zemlje pod povoljnim uslovima, sa kamatom od oko tri posto i rokom otplate od 15 godina, uz grejs period od pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik